Süt dişleri, ileride yerlerine gelecek olan daimi dişlere rehber oluşturduklarından oldukça önem teşkil etmektedir. Ancak herhangi bir nedenden dolayı süt dişlerinin restore edilemeyecek şekilde çürümesi ya da erken dönemde kaybı, çevresinde bulunan dişlerin oluşan boşluğa doğru yönelmesine ve doğal olarak diş yapısında çapraşık bir oluşuma sebep olur. Bu gibi durumlarda boş kalan bölgeye daimi diş çıkana kadar yer tutucu apareyler yapılır ve alan korumaya alınır.
Süt dişi çekimini takiben dişlerde en fazla kayma ilk 2 haftayla-16 hafta arasında oluşur. Diş çekimi ardından yara iyileşmesi tamamlanınca (7-10 gün içerisinde) yer tutucu hazırlanmalıdır. Yer tutucu ihtiyacına karar verebilmek için çekilmiş röntgende dişlerin üzerindeki kemik seviyesinin miktarı değerlendirilmelidir.
Planlanan yer tutucu, çocukların diş ve çene yapısına göre diş teknisyenleri tarafından laboratuarda hazırlandığı için, uygulaması da kullanımı da son derece kolay ve konforludur. Çocuğun eksik diş sayısı, diş gelişimi ve pozisyonlarına göre yer tutucu uygulaması sabit ya da hareketli olarak uygulanabilir. Ağız içerisinden alınan ölçü sonrasında hazırlanan yer tutucu türüne göre dişler üzerine simante edilir (sabit) ya da dişlere takıp çıkarılarak kullanılabilir (hareketli). Çekilmiş olan süt dişin altında oluşan boşlukta, sürekli diş sürene kadar yer tutucu ağızda kalması gereklidir. Uygulama ardından 6 ayda bir yer tutucu apareyin kontrolü yapılır.
Yer tutucu uygulaması gerektiren boşluklara yer tutucu uygulanmazsa ileriki dönemde diş boşluğunun önünde ve arkasında bulunan dişlerde eğilip devrilmeler, karşıt dişlerde uzamalar görülebilir. Bununla birlikte süt dişlerinin alttan gelecek olan daimi dişlere rehberlik yapma ve diş boşluğunun korunması gibi ciddi bir görevi olduğundan yer tutucunun yapılmayarak bu şartların sağlanmaması durumunda ileri yaşlarda hem daha zor hem de daha maliyetli tedavilere yönelinmesi gerekebilir
Süt dişi çekimleri sonrasında hekim tarafından çocuğun yaşı, süt dişinin düşme yaşı, alttaki dişin sürme yaşı ve üzerinde bulunan kemik miktarı gibi parametreler değerlendirilir. Yer tutucu uygulaması ihtiyacına muayene sonucunda hekim tarafından karar verilir. Daimi dişin sürmesine 6 aydan az gibi kısa bir süre kalmışsa yer tutucu yapılmadan dişin sürmesi beklenebilir.
Telefon: | 0545 565 13 47 | |
Email: | info@dentmodern.com |
İstanbul Barbaros Mah, Ihlamur Bv No:3 D:14 34746 Ataşehir |
|
Bursa Konak, Barış Sk. No:9/4, 16110 Nilüfer |
![]() |
İstanbul klinik hastalarımız araçlarını ağaoğlu mynewwork açık alandaki valeye bırakabilirler. Aynı zamanda binamızın altında çok katlı ve büyük olan kapalı otoparkımızı kullanabilirler. Bursa klinik hastalarımız araçlarını Orhaneli yolundan geldiklerinde Halkbank önündeki açık otoparka park edebilirler. Bursa klinik önündeki otopark alanı ücretsizdir. |