Ağız içinde sürmesi gereken yere herhangi bir neden dolayısıyla sürememiş bu nedenle diş eti veya kemik atında kalmış dişlere gömülü dişler denir.
TEDAVİ HAKKINDA
Genelde dişleri kendi içerisinde kesici, küçük azı ve büyük azı olmak üzere grupladığımız zaman grubun içindeki son dişler genellikle gömülü kalmaktadır. Bu dişler başta 20 yaş dişleri olmak üzere, köpek dişleri ve küçük azı dişleri de olabilmektedirler.
Gömülü dişlerde özellikle çekimli tedavi genellikle 20 yaş dişlerinde uygulanmaktadır. 20 yaş dişleri ağızda en sonda yer alan dişlerdir. Diş fırçasıyla ulaşılması ve temizliğinin tam yapılması zor olan bir bölgede olduklarından dolayı diğer dişlere göre daha çabuk çürüme eğilimindedirler, bundan dolayı ağrılı bir duruma geçebilir ve ağız kokusuna sebep olabilirler.
20 yaş dişleri normal süreçte ağız içinde ideal yerine sürebildikleri gibi çenelerdeki yer darlığı, dişin pozisyonu ve üzerindeki kemik kalınlığına bağlı faktörler nedeniyle ideal pozisyonuna çıkamazlar. Kemiğin altında tam gömülü ve yarı gömülü olarak kalabilirler. Tam gömük 20 yaş dişleri çene kemiği içerisinde üzerinde hem kemik hem de dişeti bulunacak şekildedirler ve ağız ortamında hiç görünmez durumdadırlar. Yarı gömülü dişler ağız içi ile ilişkiye geçmiş durumda olup tamamının sürmediği dişlerdir ve üzerinde sadece diş eti olabildiği gibi yine hem diş eti hem de kemik olabilir. Yarı gömülü durumda dişetinden çıktıkları bölgede gıda birikimi olması sebebiyle dişetinde ya da dişin kendisinde enfeksiyona neden olurlar. Yine bu durumda dişin üzerinde diş eti bulunan bölge ısırma travması sebebiyle de iltihaplı hale geçip ağrılı bir durum oluşabilir. 20 yaş dişinin çevresindeki diş etinde oluşan şişlik ve kızarıklık, boyuna ve kulağa yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinin şişmesi, ağız açma ve yutkunma sırasında zorluk ve ağrıya neden olan bu tabloya perikoronitis adı verilmektedir.
Tam gömülü 20 yaş dişleri ise önündeki dişleri sıkıştırabilir, dişlerde çapraşıklık (eğrilik) yaratabilirler. Ayrıca komşu dişe baskı yaparak bu dişin çürümesine neden olabilirler. Uzun yıllar fark edilmeyen gömülü 20 yaş dişleri çene içerisinde büyük boyutlara ulaşan kistlere neden olarak ciddi sorunlara yol açabilirler.
Herhangi bir soruna yol açmasa bile diğer dişlerin düzgün sıralanmaları için 20 yaş dişlerinin ortodontik tedavi amacıyla çekilmeleri gerekebilir.
Gömülü diş çekimi cerrahi müdahale gerektiren bir diş tedavisidir. Bu cerrahi tedavi için hastaların ihtiyacı olup olmadığının değerlendirmesi diş hekimi muayenesi neticesinde karar verilecek bir konudur. Hastaların eğer medikal durumu tedaviye el veriyorsa ve gömülü diş bir patolojiye, çapraşıklığa, enfeksiyona neden oluyorsa veya hastanın hayat konforunu olumsuz etkiliyorsa çekimi yapılabilir. Bu gömülü diş operasyonuna uygun olmayan hastalar kontrol altında olmayan sistemik hastalığı bulunanlar, yüksek doz kan sulandırıcı ve bifosfonat türevi ilaçlar kullananlar, gebeliğin 1 ve 3 trimester dönemlerinde olan hastalar, kanser tedavisi ve bunlar gibi genel sağlığını olumsuz etkilenen hastalar. Gömülü diş çekim durumunu bu rahatsızları olan hastalar için ilgili doktor konsültasyonu ile gerçekleştirebilmekteyiz.
Hastaların tedavi öncesi hazırlık aşamalarında tedaviye uygunluğu ve gömülü pozisyondaki dişin çekiminin gerekli olup olmadığını belirlemek için hekim tarafından detaylı bir muayene ve radyolojik inceleme şarttır. Anatomik yapıların gömülü dişlerle ilişkilerinin tam anlaşılabilmesi için üç boyutlu görüntüleme tekniklerinden yani tomografilerden de yararlanmaktayız. Detaylı radyolojik inceleme neticesinde dişin etrafındaki kemiğin kalınlığı, alt çene siniri ile ilişkisi, köklerin eğimi, herhangi bir patolojik durumun olup olmadığı gibi veriler dikkatle analiz edildikten sonra işleme başlanmalıdır. Aynı şekilde hastanın medikal geçmişi ve kullandığı ilaçlar değerlendirilerek tedaviye hazırlık yapılmaktadır. İşlem esnasında kullanılacak anesteziden çekimin nasıl gerçekleştirileceğinin planlaması da tedavi öncesi hazırlık aşamalarıdır.
Gömük diş operasyonu nasıl uygulanmaktadır?
Gömük dişler lokal anestezi altında ağrısız gerçekleştirilen cerrahi operasyonlar ile çekilir. Hangi dişin gömük olduğu ve gömülü olduğu pozisyon önem taşımaktadır. Öncelikle lokal anestezi yapılır ve işlem yapılacak çene bölgesinde tam uyuşukluk sağlanır. Daha sonra çekimi planlanan dişin üzerindeki diş eti kesi yapılarak açılır ve dişin üzerindeki kemik döner başlıklı aletlerle ve özel frezlerle kaldırılır. Daha sonra dişi yine aynı döner alet ve çekim aletleriyle parçalara ayırarak çıkarıp diş etini tekrardan dikişlerle kapatırız. Daha sonra çekim bölgesine tampon uygulanır ve yüz üzerinden buz kompres tatbiki yapılır. Hastaya operasyon sonrası yapacakları ve yapmayacakları anlatılır reçete ve ilaç kullanımı anlatılır.
Çekim sonrasındaki 24 saat süre ile tükürmek, gargara yapmak, pipetle beslenmek gibi ağız içinde negatif basınç oluşturan hareketler kanama kontrolü açısından yapılmamalıdır. İlk iki gün ılık veya soğuk taneciksiz ve yumuşak besinler tüketilmelidir. Her beslenme sonrası ağız içinde hijyeni sağlamak için diş fırçalamak ve anti bakteriyel ağız gargaralarını hekimin önerisi doğrultusunda uygulamak önemlidir. Yine hekimin önerisi doğrultusunda ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik düzenli kullanılmalıdır. İlk 48 saat sigara içilmemelidir çünkü iyileşmeyi olumsuz etkileyecektir. Çekim sonrası oluşması muhtemel ödem için 24 saat soğuk tampon uygulaması çok önemlidir.
People who have visited this page have also shown interest in these services:
Telefon: | 0545 565 13 47 | |
Email: | info@dentmodern.com |
İstanbul Barbaros Mah, Ihlamur Bv No:3 D:14 34746 Ataşehir |
|
Bursa Konak, Barış Sk. No:9/4, 16110 Nilüfer |
![]() |
İstanbul klinik hastalarımız araçlarını ağaoğlu mynewwork açık alandaki valeye bırakabilirler. Aynı zamanda binamızın altında çok katlı ve büyük olan kapalı otoparkımızı kullanabilirler. Bursa klinik hastalarımız araçlarını Orhaneli yolundan geldiklerinde Halkbank önündeki açık otoparka park edebilirler. Bursa klinik önündeki otopark alanı ücretsizdir. |