Kompozit dolgu, estetik faktörler esas alınarak dişleri restore etmenin veya kaybedilen diş dokusunun oluşturulmasının oldukça hızlı ve kolay bir yoludur. Dişleri yeniden şekillendirmek veya renklerini değiştirmek için diş renginde bir malzemenin mevcut dişlere yapıştırılması şeklinde uygulanır. Kompozit dolgu, ayrıca dişlerde büyük veya küçük düzeltmeleri çok basit ve invaziv olmayan bir prosedürle iyileştirmenin popüler bir yoludur. Kompozit dolgu hemen hemen her hastaya uygulanabilir.
Hazırlık: Kompozit dolgunun çok fazla hazırlığa ihtiyacı yoktur. Dolgu çürümüş bir dişi restore etmek, derin ve canlı dokuya (sinire) yakın işlem yapmak amacıyla yapılıyorsa lokal anestezi ile gerekli bölge uyuşturulur. Böylelikle hasta işlem sırasında ağrı acı hissetmez, konforlu bir şekilde işlem tamamlanabilir. Hekim dişin rengine yakın bir kompozit dolgu malzemesini seçerek bir renk kılavuzu oluşturur.
Dolgu işlemi: İşlem sırasında diş yüzeyindeki çürük, renklenmiş ve hasar görmüş dokunun tümü ve varsa eski restorasyon tamamen uzaklaştırılır.Daha sonra diş yüzeyini pürüzlendirebilecek bir jel uygulanır. Bu işlemler yapıştırıcı malzemenin dişe yapışmasına yardımcı olur. Daha sonra diş rengine uygun kompozit dolgu malzemesi uygulanır ve istenen şekle getirilir. Malzemeyi sertleştirmek için genellikle mavi, ışık (led) kullanılır. Malzeme sertleştikten sonra, hekim fazla dolguyu şekillendirip diş yüzeyinin kalan kısmına uyacak şekilde cilalalar.Yükseklik ve ara yüz kontrolleri yapıldıktan sonra işlem sonlandırılır. Kompozit dolgunun tamamlanması diş başına yaklaşık 30 ila 60 dakika sürer.
Kalıcı olan ilk azı dişleri 5 ile 7 yaşlarında, ikinci azı dişleri ise 11 ile 14 yaşları arasında çıkmaktadır. Bu yaş aralıklarında uygulama kolaylıkla yapılabilmektedir. Ayrıca bazı çocuklarda yüksek oranda diş çürüme riski görüldüğünden süt dişlerinin çıkmasının ardından uygulama yapılabilmektedir. Fakat bu durum diş çürümesi konusunda yüksek risk taşıyan çocuklara yapılmaktadır.
Dolgulu dişler özel bakım gerektirmez aynı diğer işlem görmemiş dişlerimizde olduğu gibi ağız hijyeni uygulamalarının takip edilmesi yeterlidir. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, günde en az bir kez diş ipi kullanımı ve düzenli profesyonel kontroller ile temizlik işlemleri yapılması için diş hekiminin ziyaret edilmesi önemlidir.
Dişlere uygulanan dolgu malzemelerinin ömrü, ne kadar dolgu yapıldığına ve ağız bakım alışkanlıklarına bağlıdır. Bununla birlikte, tipik olarak, dolgu malzemesi, dokunulmadan veya değiştirilmeden 3 yıldan yaklaşık 10 yıla kadar durabilir.
Telefon: | 0545 565 13 47 | |
Email: | info@dentmodern.com |
İstanbul Barbaros Mah, Ihlamur Bv No:3 D:14 34746 Ataşehir |
|
Bursa Konak, Barış Sk. No:9/4, 16110 Nilüfer |
İstanbul klinik hastalarımız araçlarını ağaoğlu mynewwork açık alandaki valeye bırakabilirler. Aynı zamanda binamızın altında çok katlı ve büyük olan kapalı otoparkımızı kullanabilirler. Bursa klinik hastalarımız araçlarını Orhaneli yolundan geldiklerinde Halkbank önündeki açık otoparka park edebilirler. Bursa klinik önündeki otopark alanı ücretsizdir. |