Diş çekimi, ağız içinde fonksiyon göremeyecek duruma gelmiş dişin yada dişlerin çene kemiğindeki soket denilen yuvasından çıkarılması işlemidir. Diş çekimi genel olarak basit ve komplike çekim olarak iki teknikle gerçekleştirilir.
TEDAVİ HAKKINDA
Diş çekimi planlamasında detaylı hasta öyküsü, ağız içi muayene ve radyolojik değerlendirme şarttır. Hastanın düzenli kullandığı ilaçlar ve herhangi bir sistemik hastalığının varlığı planlanan çekimi ve sonrasında oluşacak komplikasyonları etkilemektedir. Yapılacak detaylı muayene ile çekimin hangi teknikle yapılacağı belirlenecektir. Radyolojik muayene ile çene kemiğinin ve diş köklerinin durumu, herhangi bir patolojinin varlığı anlaşılacak ve çekim öncesi olası komplikasyonlar öngörüle bilinecektir.
Basit diş çekimi genellikle lokal anestezi altında ağız içinde görünen ve doku bütünlüğünü yitirmemiş dişlerin çekiminde kullanılan tekniktir.
Tedavisi mümkün olmayan ve doku harabiyeti ileri seviyede olan dişlerin çekimi, diş köklerinin ucunda patolojilerinin olduğu durumlar (tümör, kist..vs.), implant diş cerrahisi planlanan durumlar, yeni kemik oluşturmaya yönelik işlemler, protez öncesi doku hazırlığı gerektiren durumlarda da çekim gerekebilir.
Cerrahi (komplikasyonlu) çekim ağız içinde rahatça görülemeyen ve doku harabiyeti ileri seviyede olan, dişeti hizasından kırık olan ya da gömülü pozisyonda bulunan dişlerin çekiminde kullanılan tekniktir. Bazı durumlarda dişin üzerinde dişe ulaşmak için kaldırılması gereken kemik bulunabilir. Bu tarz çekimlerde genellikle lokal anestezi altında çekilebilir. Bu dişlerin çekiminde dişi bölümlere ayırıp çıkarmak gerekebilir.
Diş çekimi cerrahi bir diş tedavisidir ve son noktada uyguladığımız bir prosedürdür. Tedaviye hastaların uygunluğu diş hekimi muayenesi neticesinde karar verilecek bir konudur. Hastaların herhangi bir kontrol altında olmayan sistemik hastalığı, kullandığı kan sulandırıcılar, bifosfonat türevi ilaçlar, gebeliğin 1 ve 3 trimester dönemleri, kanser tedavisi ve bunlar gibi genel sağlığını olumsuz etkileyen yada bu rahatsızlıkları ile ilgili doktor konsültasyonuna rağmen çekimi uygun görülmeyen kişiler dışındaki herkes tedaviye uygundur.
Hastaların tedavi öncesi hazırlık aşamalarında tedaviye uygunluğu yada diş çekimi ihtiyacının olup olmadığını belirlemek için detaylı bir hekim muayenesi ve radyolojik inceleme şarttır. Çünkü diş çekimi de bir tedavidir ve genellikle hiçbir tedavi neticesinde kurtulamayacak durumda olan dişlere uygulanır. Detaylı muayene esnasında dişin etrafında dişi saran çene kemiğinin durumu, dişin hareketli olup olmaması, dişin doku kaybının miktarı ve anatomik oluşumlarla ilişkisi gibi veriler dikkatle analiz edildikten sonra işleme başlanmalıdır. Aynı şekilde hastanın medikal geçmişi ve kullandığı ilaçlar değerlendirilerek tedaviye hazırlık yapılmaktadır. İşlem esnasında kullanılacak anesteziden çekimin nasıl gerçekleştirileceğinin planlaması da tedavi öncesi hazırlık aşamalarıdır.
Diş çekimi tedavi prosedürü tedavi öncesi hekim tarafından yapılan muayene ve radyolojik değerlendirme sonrası gerçekleştirilebilir. Bu aşamada önemli olan çekimi yapılacak dişin durumudur. Basit, komplikasyonlu ve gömük dişlerin çekimi için teknikler değişir. Dişin pozisyonu, kemik desteği, köklerin eğimi, kemikle olan bağlantısı, anatomik yapılarla komşuluğu, aktif enfeksiyon olup olmaması, köklerin etrafında kist veya herhangi bir patolojinin varlığı, çekimin hemen akabinde implant diş uygulaması gibi kriterlerin değerlendirilmesinden sonra çekim planlanan diş veya dişler için çenenin o bölgesi lokal olarak uyuşturulur ve anestezi sağlandıktan sonra hastalar çekim esnasında herhangi bir ağrı hissetmezler.
Dişin çekimi için gerekli el aletleri ve/veya mikromotor yardımı ile dişin kemikle olan bağlantısının rahatlatılması sonrasında yuvasından çıkarılması ile işlem bitirilir. Komplikasyonlu çekimlerde dişin köklerinin döner başlıklı aletlerle ayrılması yada kemik destek noktasının oluşturulması neticesinde dişin yuvasından çekimi gerçekleştirilir. Gömülü dişlerin çekimi cerrahi olarak yapılmaktadır. Dişin üzerini kapatan diş eti ve kemik kaldırılıp dişe ulaşılır anatomik yapılarla olan ilişki göz önünde tutularak diş parçalara ayrılıp çıkarılmaktadır.
İyi bir bağışıklık sistemine sahip değilseniz diş çekiminden sonra bölgede enfeksiyon gelişmesi riski mevcuttur. Genellikle diş çekimleri sonrası karşılaşılan en yaygın komplikasyon dişin çıkarıldığı kemik yuvasında kan pıhtısı oluşmaması ya da oluşan kan pıhtısının bozulmasıdır. Bu durumda alveolit denilen kemik iltihabıdır.
Alveolit yani kuru kemik iltihabında altta bulunan çene kemiği hava ve yiyecek artıkları ile temas edebilecek şekilde açığa çıkmıştır ve bu durum çok ağrılı, ağızda kötü koku ve tat bırakan bir durumdur.
Kuru kemik iltihabı (Alveolit) oluştuğunda hekim tarafından belli aralıklarla pansuman yapılarak ağrı durdurulur ve bölgenin iyileşmesi sağlanır.
Telefon: | 0545 565 13 47 | |
Email: | info@dentmodern.com |
İstanbul Barbaros Mah, Ihlamur Bv No:3 D:14 34746 Ataşehir |
|
Bursa Konak, Barış Sk. No:9/4, 16110 Nilüfer |
![]() |
İstanbul klinik hastalarımız araçlarını ağaoğlu mynewwork açık alandaki valeye bırakabilirler. Aynı zamanda binamızın altında çok katlı ve büyük olan kapalı otoparkımızı kullanabilirler. Bursa klinik hastalarımız araçlarını Orhaneli yolundan geldiklerinde Halkbank önündeki açık otoparka park edebilirler. Bursa klinik önündeki otopark alanı ücretsizdir. |