Genellikle çocukların azı dişlerinin erken dönemde çürümesini önlemek amacıyla dişlerin fissürlerine (girintili çıkıntılı yüzeyinlerine) yapılan kaplama işlemine fissür örtücü sealant denilmektedir. İşlem yetişkin bireylerde de uygulanabilmekle birlikte daha çok çocuklarda uygulaması yapılmaktadır. İşlem diş aşısı, diş ojesi ve koruyucusu olarak da adlandırılabilmektedir. Fırçalama işlemi düzenli bir şekilde yapılsa da dişlerin üzerinde bulunan oluklardaki bakteriler her zaman tam anlamıyla temizlenmemektedir. Bu durum zamanla hastalarda diş çürüğüne yol açabilmektedir. Diş üzerine uygulanan fissür örtücü sayesinde bakterilerin dişe zarar vermesine engel olunmaktadır.
Fissür örtücüler genellikle çocuklarda uygulansa da yetişkinlerde de uygulaması yapılabilmektedir. Uygulama çürüme meydana gelmemiş ama ileriki dönemde çürüme oluşabilecek dişlerde uygulanmaktadır. Özellikle yetişkinlerde çürüme riski yüksek olan bütün dişlere fissür örtücü uygulaması yapılabilmektedir. Çocuklarda uygulama genellikle kalıcı dişlerin çıkmasından sonra yapılmaktadır.
Kalıcı olan ilk azı dişleri 5 ile 7 yaşlarında, ikinci azı dişleri ise 11 ile 14 yaşları arasında çıkmaktadır. Bu yaş aralıklarında uygulama kolaylıkla yapılabilmektedir. Ayrıca bazı çocuklarda yüksek oranda diş çürüme riski görüldüğünden süt dişlerinin çıkmasının ardından uygulama yapılabilmektedir. Fakat bu durum diş çürümesi konusunda yüksek risk taşıyan çocuklara yapılmaktadır.
Fissür örtücü uygulanmadan önce uygulanacak olan dişin temizlenmesi fissür örtücü malzemenin tutuculuğu sağlanması için önemlidir. Diş üzerinde oluşmuş olabilecek besin artığı, bakteri plağı ve eklentiler fırça ve polisaj pastası yardımıyla temizlenerek temiz bir yüzey oluşturulur. Daha sonrasında temiz diş yüzeyine asitlendirerek pürüzlendirme, yıkama ve kurutma işlemleri uygulanarak diş fissür örtücü uygulamaya hazır hale getirilir.
Fissür örtücü sealant uygulaması kısa sürede tamamlanabilmektedir. Diş yüzeyleri öncelikle özel malzemeler kullanılarak temizlenmektedir. Yapılan temizlik işlemi sonrasında fissür örtücü malzeme hazırlanmaktadır. Hazırlanan malzeme beyaz veya şeffaf renktedir. Akışkan formda olacak şekilde hazırlanarak uygulanmaktadır. Uygulama yapılacak dişlerin üzerine tek tek ve özenle sürülmektedir. Bu işlem bittikten sonra sürülen fissür örtücü malzemenin sertleşmesi sağlanmaktadır. Tüm bu işlemlerden sonra hastanın kapanış kontrolü yapılıp olası yükseklik giderilerek uygulama sona ermektedir. Basit bir şekilde uygulanan bu işlem sayesinde çocukların dişlerinin uzun süre çürümesi engellenmektedir.
Fissür örtücü uygulaması bir kez yapılıp, işlem sonrası 6 ayda bir kontrol edilmelidir. Çünkü fissür örtücünün uzun vadeli başarısı, malzemenin sağlam mekanik bağlanmasına bağlı olup düzenli kontrol gerektirir.
Fissür örtücü uygulanmazsa azı dişlerindeki çürük oluşumuna elverişli girintili çıkıntı yüzeyler koruma altına alınmamış olur. Böylece dişlerin çürüme riski artar
Telefon: | 0545 565 13 47 | |
Email: | info@dentmodern.com |
İstanbul Barbaros Mah, Ihlamur Bv No:3 D:14 34746 Ataşehir |
|
Bursa Konak, Barış Sk. No:9/4, 16110 Nilüfer |
![]() |
İstanbul klinik hastalarımız araçlarını ağaoğlu mynewwork açık alandaki valeye bırakabilirler. Aynı zamanda binamızın altında çok katlı ve büyük olan kapalı otoparkımızı kullanabilirler. Bursa klinik hastalarımız araçlarını Orhaneli yolundan geldiklerinde Halkbank önündeki açık otoparka park edebilirler. Bursa klinik önündeki otopark alanı ücretsizdir. |