Geleneksel porselen dişler ve köprü protezlerin alt yapısı için kullanılan gri metal malzemenin yerine çok daha estetik ve beyaz bir alaşım olan porselen diş altyapısıdır. Zirkonyum dişlerin ışık geçirgenliği özelliği sayesinde doğal dişlere en yakın estetik görüntü yakalanır.
Sağlıklı dişlerin en üst tabakası olan mine tabakası ışığı tamamen geçirir. Geleneksel porselen kaplama dişleri alt yapıları genellikle gri metaldir ve bu metal alt yapı porselende mat ve opak bir görüntü verir. Bu durum da dişlerin cansız ve yapay görünmesine sebep olur. Zirkonyum dişlerdeki ışık geçirgenliği özelliği ile bu görüntünün önüne geçilmiştir.
Dokuyla uyumlu bir malzemedir. Zirkonyum dişler çekirdeklerinin üzerine işlenen porselen tabaka nedeniyle pürüzsüz ve kaygandırlar. Bu pürüzsüz porselen katmandan dolayı bakteri plağı birikimine engel olur. Bu özelliği sayesinde kahve, çay, tütün ürünleri gibi renklendiricilerden etkilenmez. Rengi sabit kalır.
Zirkonyum kaplamalar nasıl uygulanır?
Zirkonyum porselen diş yapılması planlanan diş ve dişlerin olduğu bölge öncelikle lokal anestezi ile uyuşturulur. Dişler normal porselen kaplama yapılır gibi etraflarından bir miktar küçültülür dişlerde meydana gelecek olan madde kaybı porselen lamine dişlerden fazladır. Metal destekli porselen kaplamalardan bir miktar daha azdır. Doğal dişlerin etrafından çepeçevre 1-2mm arasında bir aşındırma yapılır. Daha sonra diş eti sağlıklı duruma geldiğinde özel ölçü maddeleri ve çenelerin boylarına uygun kaşıklarla detaylı bir ölçü alınır.
Alınan ölçüler alçıdan elde edilen modellere aktarılır ve diş protez laboratuvarında genellikle bilgisayar destekli olarak cad-cam isimli cihazlar sayesinde doğal dişlere uygun renkte zirkonyum alt yapı ve üzerine porselen üst yapı işlenerek klinik ortamda dişe uyumlandırılır.
Bu ara süreçte dişlerde herhangi bir hassasiyet oluşmaması için geçici kaplamalar yapılır ve hasta hem sosyal hem de fonksiyonel olarak eksik dişlerle beklemiş olmaz. Diş etlerinde problem bulunmayan hastalarda ortalama 1 hafta içerisinde işlem tamamlanır.
Hastaların beğenisine ve hekim hasta arasındaki ortak varılan sonuca göre bir kaç prova gerekebilir. Bitim aşamasında özel yapıştırıcılar ile dişe daimi olarak yapıştırılır. Artık kendi doğal dişleriniz gibi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Düzenli kontroller yapıldığında çok uzun yıllar kullanabilirsiniz. Zirkonyum kaplama dişler malzeme dayanıklılığı sebebiyle uzun yıllar ağız içinde hizmet vermektedir. Şayet karşıt veya komşu dişlerde zamanla meydana gelen şekil değişikliklerine uyum sağlamak amacıyla değişimi gerekebilir.
Zirkonyum kaplamalar sürekli dişlerin çenelerde yerini almasından sonra her yaşta yapılabilir. Ancak büyüme ve gelişimin tamamlandığı 18-20 yaşına kadar yapılan tedavilerde kemik gelişimi ve çenelerde meydana gelen büyüme sonucu dişlerde aralanmalar gözlenebileceğinden zirkonyum kaplamaların belirli periyotlarda yenilenmesi gerekir. Bu yüzden küçük yaşta veya büyüme gelişme tamamlanmadan yapılması tavsiye edilmez.
Doğal dişlere yapılan standart bakımda olduğu gibi periyodik olarak fırçama yapılır. Eğer köprü şeklinde bir protez yapılmış ise köprünün dişsiz bölgelerinin altlarını temizlemek için özel diş ipi olan superfloss, ara yüz fırçaları veya ağız duşları kullanılması gerekmektedir. 6 ayda bir düzenli hekim kontrollerine uyulması ve kontrollerde oluşabilecek problemlerin öngörülüp önlem alınması da bakımın temellerindendir.
Telefon: | 0545 565 13 47 | |
Email: | info@dentmodern.com |
İstanbul Barbaros Mah, Ihlamur Bv No:3 D:14 34746 Ataşehir |
|
Bursa Konak, Barış Sk. No:9/4, 16110 Nilüfer |
![]() |
İstanbul klinik hastalarımız araçlarını ağaoğlu mynewwork açık alandaki valeye bırakabilirler. Aynı zamanda binamızın altında çok katlı ve büyük olan kapalı otoparkımızı kullanabilirler. Bursa klinik hastalarımız araçlarını Orhaneli yolundan geldiklerinde Halkbank önündeki açık otoparka park edebilirler. Bursa klinik önündeki otopark alanı ücretsizdir. |