Steril ve ideal şartlarda uygun metotlar ile yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90 – 95 arasındadır. Başarılı bir şekilde temizlenip kök ucuna kadar yeniden doku dostu maddelerle doldurulmuş olan kanal tedavilerinin hastaya bir problem çıkarma olasılığı düşüktür. Tedavi sırasında tam olarak temizlenmeyen damar ve sinir dokusu kaldıysa, kök kanal tedavisi sonrası kanal dolgusunun ve üst yapı restorasyonun yeteri kadar iyi yapılmadığı durumlarda kanal içine mikroorganizmaların sızıntısıyla, tedavi esnasında meydana gelebilecek kök kırıkları yada kök perforasyonlarının varlığı, kanal tedavisi için kullanılan el aletlerinin veya döner alet frezlerinin tedavi sırasında kırılıp kök ucuna erişimi engellediği durumlar kök kanal tedavisinin başarısının negatif olmasına sebep olur.
Başarısız ve yetersiz yapılmış kök kanal tedavisi çiğneme esnasında dişlerde ağrı, durduk yere başlayan ağrı, kök ucunda dışarıdan hissedilen ve görülen şişlik, kızarıklık ve apse belirtileriyle anlaşılır. Aynı zamanda röntgen yardımı ile de teşhis net hale getirilir çünkü çekilen kök röntgenlerinde yetersiz olarak doldurulmuş kök kanalları ve yine kök ucundaki lezyonlar net bir şekilde izlenmektedir.
Kök kanal tedavisi tekrarı gereken dişleri ve hastaları genellikle radyolojik ve ağız içi detaylı yapılan muayene sonucunda teşhis edebilmekteyiz. Yapılan rutin 6 aylık kontrollerde yada hastanın bir şikayetinin oluşmasıyla genellikle fark edilmektedir.
Noksan yapılmış bir eski kök kanal tedaviniz var ise veya kök kanal tedavisi uygulanmış dişinizin üst yapı restorasyonunda bir eksiklik var ise dişin ağız içindeki hayatına devam edebilmesi için tedavi edilmesi şarttır. Bu şekilde radyolojik olarak ta teşhis edilen dişlere sahip hastalarımız tedaviye uygundur. Sadece tıbbi olarak tedaviye bir engeli olan ve dişe tedavi yapılsa bile ağız içinde restore edilip varlığını devam ettiremeyecek durumda olan dişlere sahip hastalara tedavi yapılmaz. Kontrol altında sistemik bir hastalığı olan kişilere doktor konsültasyonu sonrası tedavi yapılabilmektedir.
Hastaların tedavi öncesi hazırlık aşamasında özellikle dental hikayesi çok önem arz eder çünkü tedavi planlanan dişe ait ağrı ve varsa apse geçmişini iyi bilmek ve hastanın şikayetini net bir şekilde anlamak gerekir. Tedavi öncesi hazırlık aşamasında hekim tarafından ağız içi muayenenin yapılması ve radyolojik olarak ta kanal tedavisi tekrarının gerekliliğinin saptanması önem arz eder.
Kanal tedavisi tekrarı planlanan dişin köklerinin eğimi, uzunluğu ve anatomik oluşumlar ile ilgili komşulukların detaylı bir şekilde değerlendirilmesi de çok önemlidir. Köklerde mevcut olan fazla eğim yada köklerin üst çenede sinüs ile alt çenede de mandinbüler sinir ile yakın ilişkili halde olması, köklerin içinde kırık bir alet varlığı veya kök içinde oluşturulmuş bir basamak tedavi planlamasında önemlidir ve işlemde kullanılacak olan protokolü etkiler. Aynı şekilde hastanın medikal geçmişi ve kullandığı ilaçlar değerlendirilerek tedaviye hazırlık yapılmaktadır. Gebelerde 1-3 trimester dönemlerinde, kontrol altında olmayan kronik hastalıklara sahip kişilerde ve kemoterapi veya radyoterapi gibi kanser tedavisi gören hastalarda tıp hekimleri ile konsültasyon yapılması ve onay verilmesiyle tedavi gerçekleştirile bilinir.
Kanal tedavisi tekrarı nasıl yapılır?
Öncelikle hastanın işlem yapılacak diş bölgesine lokal anestezi uygulanır ve kanal tedavisi tekrarı yapılacak olan diş bölgesi uyuşturulur. Bu sayede tedavi esnasında hasta herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Daha sonra dişte mevcut olan eski restorasyon ve eğer varsa restorasyon altındaki tüm çürük doku temizlenir ve kök kanallarının giriş bölgesine kadar dişte bir boşluk oluşturulur
Damar ve sinir bulunan dişin merkezindeki bu odaya ve kök kanallarının içine bu noktadan ulaşılır ve çeşitli özel aletler sayesinde köklerin içleri temizlenip dezenfekte edilir. Tamamen temizlendiğinden ve bakterilerden arındığına inandığımız kök kanallarının içi özel ve doku dostu bir dolgu maddesiyle doldurulur.
Eğer kök kanalları tamamen tek seferde temizlenmediyse ve dişte aktif bir abse iltihap mevcut ise kök kanallarının içi ortamı dezenfekte eden bir malzemeyle doldurulur ve üzeri geçici olarak kapatılır. Kök ucunda iyileşme gerçekleşene kadar bu işlem seans seans tekrarlanmaktadır. Dişin durumuna bağlı olarak kanal tedavisi tek yada çok seans sürebilmektedir. Kök kanallarının dolgusunun yapılmasından sonra dişin final restorasyonu yapılmaktadır. Başarısız kanal tedavisi uzman ve deneyimli hekimler tarafından yenilenerek, tedavi tekrarlanır.
Damar ve sinir bulunan dişin merkezindeki bu odaya ve kök kanallarının içine bu noktadan ulaşılır ve çeşitli özel aletler sayesinde köklerin içleri temizlenip dezenfekte edilir. Tamamen temizlendiğinden ve bakterilerden arındığına inandığımız kök kanallarının içi özel ve doku dostu bir dolgu maddesiyle doldurulur.
Bu tedavi uygulanmasına rağmen iyileşme göstermeyen dişlerde cerrahi olarak apikal rezeksiyon işlemi uygulanır ve kök ucundaki bölge cerrahi olarak çıkarılıp temizlenir. Kanal tedavisi tekrarlanması ve cerrahi işlem olan kök ucunun kesilip çıkarılması işlemi de yetersiz kalırsa dişin çekimi gerçekleşebilir.
Telefon: | 0545 565 13 47 | |
Email: | info@dentmodern.com |
İstanbul Barbaros Mah, Ihlamur Bv No:3 D:14 34746 Ataşehir |
|
Bursa Konak, Barış Sk. No:9/4, 16110 Nilüfer |
![]() |
İstanbul klinik hastalarımız araçlarını ağaoğlu mynewwork açık alandaki valeye bırakabilirler. Aynı zamanda binamızın altında çok katlı ve büyük olan kapalı otoparkımızı kullanabilirler. Bursa klinik hastalarımız araçlarını Orhaneli yolundan geldiklerinde Halkbank önündeki açık otoparka park edebilirler. Bursa klinik önündeki otopark alanı ücretsizdir. |