Porselen dolgular genellikle dişlerde direk kompozit dolgu yapacak kadar az çürük olmadığı porselen kaplama diş yapacak kadarda madde kaybının olmadığı ara durumlarda uygulanan diş tedavisidir. Bu restorasyon porselen kaplama ile diş dolgusu arasında bir tedavi şeklidir.
Özellikle çiğneyici dişler olan azı dişlerde sıklıkla uygulanan tedavilerdir. Dişin çürük olan kısmının büyüklüğüne göre farklı şekillerde hazırlanmaktadırlar. Bu tedavinin temel amacı fazla madde kaybı olan azı dişlerinde yeterli dayanıklılıkta ve uzun ömürlü bir şekilde dişin ağız içindeki varlığını sürdürmesi isteğidir. Porselen dolgular klasik anlamda uyguladığımız diş dolgularına göre çok daha sağlam
restorasyonlardır çünkü geniş çürüğe sahip veya kanal tedavisi görmüş dişlerde çürük doku temizlendikten sonra kalan sağlam diş dokusu miktarı azalır ve klasik restorasyonlar yapıldığında kullanılan kompozit maddede belirli büzülmeler meydana gelir. Netice itibariyle dişler çok daha kırılgan hale gelmektedir. Fakat porselen dolgular ağız dışında hazırlanıp dişteki ayarlanan boşluğa yapıştırıldığından dolayı böyle riskleri taşımaz çünkü dişle pasif bir uyum sağlanır.
Porselen dolguları teknik olarak sınıflamak istediğimizde inley, onley veya overley olarak sınıflayabiliriz. Bu sınıflamada inley restorasyonların yapılacağı dişlin etrafında sağlam diş duvarları mevcuttur ve dişin içindeki bir boşluğa bu restorasyon yerleşmektedir. Onley restorasyonlar yapılacak ise dişin bir veya daha fazla duvarının olmadığı durumlarda bu porselen dolgu tercih edilir. Bu dişlerde restore edilecek alan daha büyüktür. Overley restorasyonlarda özellikle kanal tedavisi görmüş dişlerin çiğneme kuvvetleri altında büyük strese maruz kalarak kırılmalarını engellemek ve kaplama yapılmadan dişin madde kaybına da uğramadan restore etmek amacıyla kullanılan porselen dolgu çeşididir. Dişin hazırlığında onley dolgu yerine overlay restorasyon seçmemiz ise; dişin tüm çiğneme kuvvetlerini homojen bir şekilde porselen dolguya aktarmak amaçlıdır.
Genellikle diş dokularında fazla madde kaybı olduğunda tercih edilen porselen dolgular hasta için kolay bir uygulamadır. Öncelikle dişte mevcut olan çürük dokular temizlenerek uygun bir boşluk hazırlanır veya mevcut olan diş boşluğu porselen dolgunun (inley, onleyin) pasif yerleşebileceği hale getirilir.
Ardından temizlenen ve hazırlanan diş boşluklarının ölçüleri alınarak protez laboratuvarına gönderilir. Eksik olan kısım alçı modellere aktarılır ve hastanın dişinin anatomik yapısına ve ölçülerine uygun şekilde, genellikle porselen bir malzeme kullanılarak hazırlanır. Günümüzde diş hekimliği ile bilgisayar teknolojisinin işbirliği olan cad – cam isimli cihazlar sayesinde de hazır porselen bloklardan kazınarak elde edile bilinmektedir.
Telefon: | 0545 565 13 47 | |
Email: | info@dentmodern.com |
İstanbul Barbaros Mah, Ihlamur Bv No:3 D:14 34746 Ataşehir |
|
Bursa Konak, Barış Sk. No:9/4, 16110 Nilüfer |
![]() |
İstanbul klinik hastalarımız araçlarını ağaoğlu mynewwork açık alandaki valeye bırakabilirler. Aynı zamanda binamızın altında çok katlı ve büyük olan kapalı otoparkımızı kullanabilirler. Bursa klinik hastalarımız araçlarını Orhaneli yolundan geldiklerinde Halkbank önündeki açık otoparka park edebilirler. Bursa klinik önündeki otopark alanı ücretsizdir. |