×

Bize ulaşın 0545 565 13 47

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ

Tedavi Hakkında

Diş taşı ağız içinde uzun süre temizlenmeyen bakteri plağının tükürükte bulunan kalsiyum ve fosfat iyonları aracılığıyla sertleşmesi sonucunda oluşur. Tartar olarak ta adlandırılmaktadır. Diş taşının genellikle oluştuğu bölgeler alt ön dişlerin etrafı ve özellikle iç yüzeyleridir.

Types of teeth implants

Ağız bakımı çok kötü olan hastalarda tüm dişlerin etrafında da görülmektedir. Eğer fonksiyon görmeyen bir diş bölgesi varsa o bölgede de yoğun olarak diş taşı görülmektedir. Bu bölgelerin temizlenmesi ihmal edildiği için ve bakterilerin tutunabilmesi için elverişli alan oluşmasından dolayı risk arz eder. Diş taşlarının temizlenmemesi durumunda sürekli olarak hacmini arttıracaktır. Bu durum

Types of teeth implants

  • Diş etlerinde çekilmeye
  • Diş eti çekilmesiyle beraber dişe destek olan kemik dokuda erimeye
  • Diş etinin iltihaplanmasına
  • Ağız kokusuna
  • Diş yüzeylerinde düzensizliklere
  • Diş çürüklerine
  • Daha ileri dişeti hastalıkları neticesinde dişlerde kayba sebep olmaktadır.

Tedaviye Uygun muyum?

Diş taşı mevcut olan bütün herkese uygulanmaktadır. Çocuk hastalarında dişlerinin etrafında diş taşı oluşabilmektedir ve yaşa bağlı olmaksızın daha yüzeysel bile olsa temizlenmesi gerekmektedir. Genellikle tütün ve mamullerini kullanan bireylerde de diş taşı ve leke birikimi olduğu için bu kişilere de diş taşı temizliği yapılmalıdır. Hamile hastaların varsa diş taşlarını temizletebileceği dönem 2. Trimester olan 3-6 ay arası gebelik dönemidir. Dişlerinin etrafında lekeler, taşlar bulunmayan hastalara, ağız hijyenini ideal standartlarda sağlayan hastalara uygulama gerekli değildir.

Hazırlık Aşaması

Tedaviye hazırlık sürecinde hastanın tıbbi ve dental anamnezi alınarak tedaviye engel bir durum olup olmadığı araştırılır. Hastanın bir hastalığı veya ilaç kullanımı yok ise güvenle tedaviye başlanabilir, var ise ilgili hekime danışılarak tedavi planı çıkarılabilir.

Tedavi Aşaması

Diş taşı temizliği genellikle uyuşturulmadan uygulanır fakat ender olarak ta olsa kök yüzeyleri fazla açılmış veya hassasiyet seviyesi yüksek hastalarda lokal anestezi uygulamak gerekebilir. Öncelikli olarak dişlerin etrafındaki ve aralarında mevcut olan diş taşları ultrasonik olarak çalışan (titreşimli) kavitron adını verdiğimiz alet ile temizlenir.

Types of teeth implants

Bütün yüzeylerde ve diş aralarındaki diş taşları temizlendikten sonra basınçlı bir şekilde hava ve partikül püskürterek dişlerin aralarında mevcut olan lekeleri temizlemek için air flow isimli alet kullanılır.

Types of teeth implants

Son olarak ta tüm dişlerin yüzeylerinin pürüzsüz ve kaygan olarak kalmasını sağlayacak olan cila işlemi yapılır. Bu işlemde döner başlıklı fırçaya benzeyen bir alet ve özel bir pat ile yapılır ve bu aşamaya da polisaj adı verilir.

Types of teeth implants

Genelde diş taşı temizliği bu klasik aşamalar ile tamamlansa da işlem sonunda dişlerin minesinin güçlenmesi için flor uygulamasının yapılmasında fayda vardır çünkü dişlerin tüm yüzeyi temiz olduğu için tamamen verimli bir uygulama yapılabilmektedir.

Types of teeth implants
Types of teeth implants

Sıkça Sorulan sorular

Hastalara tüm diş taşı temizliklerinden sonra dişetinin kalınlığı inceliği, diş etinin çekilip çekilmemiş olması, tükürük miktarı, tükürük akış hızı, belenme alışkanlığı , ağız içinde protez dişlerin olup olmaması, hastanın implant dişlerinin olup olmaması ve çürük aktivitesi gibi parametrelere göre kişiye özel ağız bakımı anlatılmalı ve buna uygun olarak hastanın diş fırçasının seçimi ve diş fırçalama tekniğinin anlatılması,

dişlerin ara yüzünün temizlenmesi için kullanılacak diş ipi, ara yüz fırçası veya ağız duşunun seçimi,

anti bakteriyel olarak ağız hijyeninin devamını sağlayacak olan diş macunu ve gargaranın seçimi,

dil temizleyicisinin kullanımı gibi detaylı bir şekilde hastanın günlük bakımının anlatılması esastır.

Diş taşı temizliğinin yapılmasından sonra en önemli basamak takiptir ve hastanın ağız bakımına verdiği önem ve özen, doğru fırçalama tekniğinin kullanılıp kullanılmadığı ve tekrardan diş taşının oluşup oluşmadığı periyodik kontrol seansları ile mümkündür.

Online Hekim danışmanlığı için tıklayınız

Talep Gönder

Randevu için bize ulaşabilirsiniz

Randevu Formu

Görsel seçin (opsiyonel)

Bu formu doldurduğunuzda, randevunuzu ayarlamak için çağrı merkezimiz tarafından 24 saat içinde sizinle iletişime geçilecektir. Sağlıklı günler dileriz

* Bu form aracılığıyla gönderdiğiniz bilgilerin gizliliğine önem veriyoruz.

Çalışma Saatlerimiz

İstanbul
Pzt. - C.tesi 09:00 - 20:00
Bursa
Pzt. - C.tesi 09:00 - 20:00

Lokasyonlarımız

Nereye Park edebilirim?

Parking

İstanbul klinik hastalarımız araçlarını ağaoğlu mynewwork açık alandaki valeye bırakabilirler. Aynı zamanda binamızın altında çok katlı ve büyük olan kapalı otoparkımızı kullanabilirler.

Bursa klinik hastalarımız araçlarını Orhaneli yolundan geldiklerinde Halkbank önündeki açık otoparka park edebilirler. Bursa klinik önündeki otopark alanı ücretsizdir.

Sitemizden tam anlamıyla faydalanabilmek için çerezleri onaylamanız gerekmektedir.Şayet istemiyorsanız tarayıcınızın çerez ayarlarından bu durumu değiştirebilirsiniz.