Estetik gülümseme ve gülüş tasarımı son zamanlarda hastalar tarafından en çok talep gören tedavilerden biridir. Gülüş tasarımını bütünüyle ele aldığımızda dişeti, dişler, dudaklar gibi birçok faktör bu tasarıma etki eder.
Diş etlerini ilgilendiren ve hastaların daha çok gülümserken diş etlerinin daha baskın görünmesinden dolayı ortaya çıkan estetikten uzak kalma durumuna Gummy Smile denmektedir.
Bu durum lazerle veya klasik olarak cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Gingivektomi tedavisi uygulanılarak yaşanan bu tip sorunlar ortadan kaldırılabiliyor ve kişiler gülerken daha estetik bir görünüme sahip olabiliyorlar.
Gingivektomi, dişeti dokusunun cerrahi olarak uzaklaştırılması işlemidir. Gingivoplasti ise diş çevresindeki sağlıklı dişeti dokularının şekillendirilmesidir.
Dişin kök kısmındaki dokuların canlı kalması özellikle çocuk hastalarda ve süt dişlerinde çok önemlidir. Sürme rehberliği adını verdiğimiz daimi dişlerin doğru zamanda ideal yerine yerleşmesine aracılık eden ve bu süre zarfında da gerekli yeme, içme, konuşma gibi fonksiyonları yerine getirilmesi için süt dişleri çok büyük önem arz eder. Süt dişleri kökleri alttan gelen daimi dişin oluşumu ve sürmeye başlamasıyla erir ve daimi dişler ideal pozisyona gelince de sallanıp terinden çıkarak daimi dişe zemin hazırlamış olur. Bu sebeple süt dişi köklerinin canlılığının devam etmesi bu doğal sürecin bozulmamasına ve muhtemel olan bir tel tedavisi olasılığının azalmasına yardımcı olacaktır.
Gingivektomi tedavisi öncesi detaylı bir ağız içi ve diş eti muayene çok önemlidir. Bu ağız içi muayene sırasında dişeti cebinin derinlikleri ölçülüp dişeti büyümesi ve ne kadar olduğu belirlenir. Yapılacak tedavi için aynı zamanda zenith noktası adı dişlerin dişeti kenarlarının en üst noktaları belirlenir. En önem arz eden konuda ağız içi muayene ile radyolojik değerlendirmeyi yapıp dişeti cebinin dişetinin büyümesinden mi yoksa dişetinin altında bulunan kemiğin erimesinden mi kaynaklandığının tespitidir.
Dişetini ilgilendiren tedavilerin ilk basamağı olarak diş taşlarının ve diş üzerindeki lekelerin temizlenmesi daha sonrada yüzeyin pürüzsüz olabilmesi için cilalanması önceliklidir. Bu işlemlerle beraber ideal ağız bakımının nasıl yapılacağı ve ağız hijyenini sağlamaya yönelik bilgi aktarılır.
Süt dişlerine uygulanacak olan amputasyon ve kanal tedavilerine başlamadan önce uygulama yapılacak olan diş bölgesine lokal olarak anestezi uygulanır. Böylelikle tedavi sırasında çocuk hastalar herhangi bir ağrı ve acı hissetmezler. Daha sonra çürük diş dokusu temizlenir ve dişin merkezinde bulunan damar sinir dokusu steril bir şekilde uzaklaştırılır. Kök içerisinde bulunan damar sinir yapısı eğer bakteriyel enfeksiyondan etkilenmemişse bu doku mumifike edilerek üzerine restorasyon yapılarak dişin köklerinde meydana gelecek olan doğal fizyolojik sürecin devamı sağlanır. Bu doğal kök erime süreci yerine gelecek olan daimi dişler için çok önemlidir. Hem daimi dişlerin ideal pozisyonuna yerleşmesi hem de çenelerdeki gelişimin normal olarak devam etmesi için önemlidir.
Gingivektomi Nasıl Yapılır?
Gingivektomi ve gingivoplastiler lokal anestezi altında ve hastaların ağrı acı duymayacağı şekilde yapılmaktadır. İl muayene esnasında tasarlanan şekillendirme işlemi uygulanmaktadır. Gingivektomi tedavisi genellikle klasik yöntemler ve el aletleri ile yapılır. Gelişen diş hekimliği teknolojisi sayesinde elektro cerrahi aletler, lazer ve/veya döner aletler ile de yapılabilmektedir. Dijital gülüş tasarımı ve 3D printerlar sayesinde bir rehber hazırlanarak çok daha öngörülebilir ve çok daha hızlı bir şekilde işlemler yapılabilmektedir.
Lazer veya elektrokoter gibi aletlerle uygulama yapıldığı taktirde dişetlerinde işlem anında kanama olmayacak ve dişeti iyileşmesi çok daha hızlı olacaktır.
Yapılan muayenede dişeti oluğunun mesafesi ideal olmasına rağmen dişetleri büyük ve baskın görünen hastalarda gingivektomi yapıldıktan sonra dişeti kaldırılarak ideal anatomiye uygun bir şekilde dişetinin altındaki kemik doku şekillendirilir ve dikişlerle kapatılır. Bu prosedür sayesinde tekrarlama ihtimali olan dişeti büyümelerinin ve tekrarlayan gingivektomilerin engellenmesi sağlanır.
Gingivektomi ve gingivoplasti sonrasında 1 hafta süreyle dişetlerinin iyileşme periyodunda yumuşak yiyecekler yenmeli, baharatlı ve sert taneli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Operasyon sonrasında hekim tarafından reçete edilen ilaçları yazılan miktar ve sürede kullanmalısınız.
İyileşme süreci boyunca dişetleri bir nevi açık yara gibi iyileşeceğinden dolayı ağız hijyeninin sağlanması çok önemlidir. Yara bölgesi için cerrahi sonrası özel olan ekstra yumuşak diş fırçaları ve ağız gargaralarıyla temizliğin sağlanması önem arz eder. Diş ipi kullanımını bu iyileşme sürecinde aksatmamaya özen göstermelisiniz. Üç ya da dört hafta içerisinde dişetleri normal görünümlerine kavuşur.
Bu işlemler büyük bir risk taşımamaktadır. Seyrek de olsa eğer işlem klasik yöntemlerle yapıldı ise kanama olabilir. İlk 24-48 saat içerisinde sızıntı şeklinde kanama görülebilir ve normaldir.
Telefon: | 0545 565 13 47 | |
Email: | info@dentmodern.com |
İstanbul Barbaros Mah, Ihlamur Bv No:3 D:14 34746 Ataşehir |
|
Bursa Konak, Barış Sk. No:9/4, 16110 Nilüfer |
![]() |
İstanbul klinik hastalarımız araçlarını ağaoğlu mynewwork açık alandaki valeye bırakabilirler. Aynı zamanda binamızın altında çok katlı ve büyük olan kapalı otoparkımızı kullanabilirler. Bursa klinik hastalarımız araçlarını Orhaneli yolundan geldiklerinde Halkbank önündeki açık otoparka park edebilirler. Bursa klinik önündeki otopark alanı ücretsizdir. |