×

Bize ulaşın 0545 565 13 47

TAM PROTEZLER

Tedavi Hakkında

Tam protezler tamamen dişsiz hastalara uygulanan bir tedavidir. Halk tarafından damak protezler olarakta bilinip adlandırılmaktadır. Tam protezler hastanın ağız içinde hiçbir dişinin kalmadığı durumlarda özellikle hastaya çiğneme fonksiyonunu, gülümseme estetiğini ve konuşma fonksiyonunu geri kazandırmak için yapılan damaklı ve hareketli protezlerdir.

Types of teeth implants

Tam protezler ağız içinde dişler olmadığı için damaklardan, yanak ve dudak dokularından destek alacak şekilde planlanmakta ve hasta ağzına uygulanmaktadır. Tam yada diğer adı ile total protezlerde yumuşak doku desteği çok önem arz eder ve hastanın çene kemiklerinde meydana gelen erime (rezorpsiyon) miktarı protezlerin stabilitesi için çok önemli bir faktördür. İleri seviyede kemik erimesi yaşamış olan çene kemiklerinde de total protezler yapılabilmektedir fakat bu destek miktarının azalmasından dolayı hastanın proteze adapte olması ve dengeli bir kullanıma başlaması bir miktar daha zor olabilmektedir.

Tedaviye Uygun muyum?

Tam protezler günümüzde implant teknolojisinin gelişmesi ve yaygın bir şekilde uygulanmasından dolayı daha az uygulanan bir tedavi şeklini almıştır. Tam protezler herhangi bir sebep nedeniyle dişlerini kaybetmiş veya ileri çürük, yaygın periodontitis (diş eti iltihabı) gibi nedenlerle tüm dişlerinin çekimi planlanan ve dişsiz kalması muhtemel hastalara yapılabilmektedir. herhangi bir sebeple dişsiz olmasına rağmen implant yapılamayan veya implant tedavisi yaptırmak istemeyen hastalara da uygulanabilmektedir.

Types of teeth implants

Tam protezler aynı şekilde implant yapılmış tam dişsiz çenelerde eğer hastanın dişsiz geçireceği bir süre mevcut ise bu dönemde geçici protez olarakta uygulanabilmektedir. Hastalarda meydana gelen çene kemiğindeki ileri erimeleri sabit protez yapılsa bile dokular anlamında desteklemeyecek olan yani yüzde meydana gelen çökmeler ve yaşlı ifadeyi gideremeyeceğimizi ön gördüğümüz hastalarda dokuları desteklemesinden dolayı uygulanabilmektedir.

Hazırlık Aşaması

Tam protezlerde tedaviye hazırlık aşaması hastanın muayene esnasında başlar. Hastanın muayenesi esnasında hastanın dişsiz olup olmadığı yada eğer dişlerinin çekimi planlanıyorsa sürecin nasıl ilerleyeceği önemlidir. Tedaviye başlamadan önce ağız içi detaylı muayene çok önemlidir çünkü yumuşak dokuların durumu, kalan çene kemiği miktarı, alt çene içinden geçen mandibuler sinirin çıkış noktasının yeri, hastanın dikey boyut adını verdiğimiz ısırma ve istirahat pozisyonları, hastanın yaşlı bir görünüme sahip olup olmadığı, yüzünün ve ağzının etrafındaki kasların ve yumuşak dokunun değerlendirilmesi gibi bir çok faktör muayene esnasında çok dikkatle değerlendirilir.

Types of teeth implants

Yapılan ağız içi muayene ile birlikte radyolojik değerlendirme önem arz eder çünkü çene kemikleri içinde gömülü kalmış olan dişler, kırık kalmış diş kökleri tam protez yapımı öncesinde değerlendirilmeli ve uygun tedavi protez öncesi yapılmalıdır. Eğer protezin verdiği uyarılarla bu kalan diş veya kökler daha sonra ağız içine çıkmaya çalışırsa yapılan protezin uyumunu olumsuz etkilerler. Tedaviye hazırlık aşamasında en önemli bir diğer faktör ise hastanın detaylı tıbbi özgeçmişi ve kullandığı ilaçlardır çünkü normalde dişsiz bile olsa hastamız bizim için öncelikli ve hasta açısından avantajlı olan tedavi olan implant tedavisinin yapılmasına engel bir rahatsızlığın olup olmadığı da tedaviye hazırlık için önemlidir.

Tedavi Aşaması

Süt dişlerine uygulanacak olan amputasyon ve kanal tedavilerine başlamadan önce uygulama yapılacak olan diş bölgesine lokal olarak anestezi uygulanır. Böylelikle tedavi sırasında çocuk hastalar herhangi bir ağrı ve acı hissetmezler. Daha sonra çürük diş dokusu temizlenir ve dişin merkezinde bulunan damar sinir dokusu steril bir şekilde uzaklaştırılır. Kök içerisinde bulunan damar sinir yapısı eğer bakteriyel enfeksiyondan etkilenmemişse bu doku mumifike edilerek üzerine restorasyon yapılarak dişin köklerinde meydana gelecek olan doğal fizyolojik sürecin devamı sağlanır. Bu doğal kök erime süreci yerine gelecek olan daimi dişler için çok önemlidir. Hem daimi dişlerin ideal pozisyonuna yerleşmesi hem de çenelerdeki gelişimin normal olarak devam etmesi için önemlidir.

Sıkça Sorulan sorular

Tam protezler planlanırken hastanın dokularındaki kayıp miktarı önemlidir. Protez yapımında detaylı muayene ve doğru planlama öncelikle yapılması gereken işlemdir. Hastanın protez yapımına karar verildikten sonra hastaya özel olarak ölçü kaşığı hazırlanması ve basit anlamda analiz yapılabilmesi için aljinat ölçü alınır.

Types of teeth implants

Daha sonra hastaya özel olarak hazırlanan özel ölçü kaşığı ile hastanın yumuşak dokularındaki bütün detayların belirgin olduğu ve yumuşak doku hareketlerine göre belirlenmiş olan hassas ölçü alınarak dokuların tüm detayları ve anatomisi alçı modele aktarılır. Bu aşamadan sonra hastaya estetiği, çiğneme fonksiyonunu ve konuşma fonksiyonunu geri kazandırmak için belirli ölçümler ve analizler yapılır.

Types of teeth implants

Bu analizlerin neticesinde çenelerin uzay boşluğundaki durumunu çalışma modeline aktarabilmek için yüz arkı ile üst çenenin ve çeneler arası ilişkinin artikülatör adını verdiğimiz çeneleri taklit eden aletlere aktarılması sağlanır. Bu aşamadan sonra hastamızdan ideal olan dikey boyut adını verdiğimiz sanki ağız içerisinde dişler var ve bu dişlerin çeneler arası ilişkisinin boyutlandırılması netleşmesi için bir kaide ölçümü daha aktarılır.

Types of teeth implants

Bu aşamadan sonra protezin dişleri dizilmiş olarak hasta ağzında prova yapılır ve ideal kapanış ve okluzal ilişki sağlandı ise, hastanın yüzüne uygun gülümseme ve diş boyut renkleri uygun ise, hastanın yumuşak dokuları yeterli miktarda desteklendi ve hastanın simasında olumlu bir değişim sağlandı ise son aşama olan bitim protezi provadan sonra hazırlanır ve hastaya kullanması için tavsiyelerle beraber teslim edilebilir.

Tam protezler tamamen dokulardan destek alan protezler olduğu içi adaptasyonu uzun sürer ve zordur. Hastalarımızın kullandığı proteze yumuşak dokular, yanaklar ve dil adapte olacaktır. Bu aşamada tam protezler yumuşak dokulara vuracak, acıtacak hatta belki yara bile yapacaktır. Bu süreç tamamen doğaldır fakat kalıcı değildir çünkü bütün dokular tamamen protezlere uyum sağlayacaktır. Üst çene anatomisi nden dolayı adaptasyon bir miktar daha kolaydır fakat alt çene kemiğinde meydana gelen erime ve dilin sürekli hareket eden bir organ olmasından dolayı bu çenede adaptasyon daha zor olacaktır. Bu aşamada hekimin tavsiyeleri önem arz eder ve genellikle küçük lokmalar halinde yemek yemek, tek taraflı değilde çift taraflı çiğneme fonksiyonu yapmak, protez vurunca acıtır acıtmaz çıkarmamak gibi tavsiyeler önemlidir. Bu tavsiyeler ve protez kontrol seansları sayesinde hastalar proteze daha iyi alışacak ve kullanımı ve konforu sağlayacaktır.

Tam protezler hareketli protezlerdir ve yemeklerden sonra hem protez hem de ağız içi temizlenmelidir. Özellikle geceleri protezlerin ağızda takılı kalmaması gerekmektedir.

Types of teeth implants

Tam protezler düzenli olarak temizleme tabletleri ile temizlemelidir. Bu şekilde protezlerin hem ömrü uzamış olup hem de daha randımanlı kullanılması sağlanmış olacaktır.

Types of teeth implants

İdeal olan protezlerin ağız dışında fırçalanması ve ağız içinde Kullanımında dikkat edilmesi gerekenler Tam protezlerin tesliminden sonra kullanım ve alışma güçlüğü olması normaldir. Protez kullanımına başladıktan sonra ilk zamanlarda küçük lokmalar halinde ve yumuşak gıdalar ile beslenmek gerekmektedir

Types of teeth implants

Tam protezler bütün dokuların fonksiyonuna göre ve hassas ölçüler ile yapılmış olsa bile protezin kenar uyumlarının tamamlanması zaman alabilir ve bu süreçte protez kenarları yumuşak dokuda yaralar yapabilmektedir.

Bu yaraların hekim tarafından tespiti ve protezin ağıza uyumlandırılması neticesinde protez kullanımı zamanla daha rahat bir hal almaktadır. Protezlerle istenildiği gibi konuşmak biraz zaman alabilir ama bu durum önemli bir sorun değildir. Özellikle egzersiz yapılmalı yüksek sesle okuma yapılmalı ve doğru telaffuz edilmeyen kelimeler tekrar edilerek normal hale getirilmeye çalışılmalıdır.

Online Hekim danışmanlığı için tıklayınız

Talep Gönder

Randevu için bize ulaşabilirsiniz

Randevu Formu

Görsel seçin (opsiyonel)

Bu formu doldurduğunuzda, randevunuzu ayarlamak için çağrı merkezimiz tarafından 24 saat içinde sizinle iletişime geçilecektir. Sağlıklı günler dileriz

* Bu form aracılığıyla gönderdiğiniz bilgilerin gizliliğine önem veriyoruz.

Çalışma Saatlerimiz

İstanbul
Pzt. - C.tesi 09:00 - 20:00
Bursa
Pzt. - C.tesi 09:00 - 20:00

Lokasyonlarımız

Nereye Park edebilirim?

Parking

İstanbul klinik hastalarımız araçlarını ağaoğlu mynewwork açık alandaki valeye bırakabilirler. Aynı zamanda binamızın altında çok katlı ve büyük olan kapalı otoparkımızı kullanabilirler.

Bursa klinik hastalarımız araçlarını Orhaneli yolundan geldiklerinde Halkbank önündeki açık otoparka park edebilirler. Bursa klinik önündeki otopark alanı ücretsizdir.

Sitemizden tam anlamıyla faydalanabilmek için çerezleri onaylamanız gerekmektedir.Şayet istemiyorsanız tarayıcınızın çerez ayarlarından bu durumu değiştirebilirsiniz.